top of page
Banners voor koptitels WiX.png

Schaduwstralen

​De weg naar mijn herstel van smetvrees, late autisme-diagnose en ontwikkeling van meer eigenwaarde

Instagram_mockup_1_edited.jpg
Instagram_mockup_4_edited.jpg

Te koop op Bol.com en Bruna.nl 

Het is voor mij en anderen fijn als je 'm via Bol bestelt, zodat je in staat bent om een review achter te laten.


 

Of scan de QR
Aanhalingstekens.png

Een inspirerend verhaal over het herstellen van smetvrees, waarin een late autisme-diagnose leidt tot meer eigenwaarde, persoonlijke ontwikkeling en zelfacceptatie.

INHOUD SS.png

Reviews

IMG_4327.jpeg

"Indrukwekkend verhaal over hoe smetvrees het leven van Emma overhoop gooide en haar in een lijdensweg liet belanden. Heel gedetailleerd beschreven hoe ze hierin getriggerd werd en welke uitwerking dat had op haar handelen.
Verder mooi om te zien hoe ze haar weg naar herstel bewandelde en wat hiervoor nodig was. Haar diagnose autisme heeft hier een grote rol in gespeeld.
Een bijzondere kijk op een leven met smetvrees en hoe ontzettend kwetsbaar je dit maakt. Het boek leest soepel weg en heeft mij zoveel meer inzicht gegeven over dwang/smetvrees dan ik van tevoren allemaal wist. Absoluut een aanrader!"

"Dit boek is het persoonlijke verslag van een jonge vrouw, die smetvrees ontwikkelt. Ik had voor dat ik dit las geen idee dat smetvrees zo allesbepalend in je leven kan zijn. Al zal het misschien nooit helemaal echt over zijn: Emma heeft veel overwonnen, het is dan ook een verhaal over moed, levenskracht, van jezelf leren houden en nooit opgeven.
Emma legt uit hoe de smetvrees zich bij haar ontwikkelde en ook wat waarschijnlijk de oorzaak was. De oorzaak kennen hielp haar verder, naast het volgen van therapie. Ook vertelt ze over de diagnose autisme die pas later bij haar werd gesteld. Ze geeft daarbij een paar verhelderende correcties op wat we van autisme denken te weten.
Daarnaast is het voor jonge mensen een herkenbaar verhaal hoe je probeert vriendschappen en relaties aan te gaan en op te bouwen. En hoe eenzaam je je dan soms kunt voelen. Het inspirerende is dat Emma uitlegt hoe ze met vallen en opstaan zichzelf steeds beter leert kennen en waarderen. En waardevolle relaties kan aangaan. Emma, dank je voor je eerlijke en positieve verhaal, ik raad professionals en betrokkenen zoals familieleden, jongeren etc. aan dit boek van een ervaringsdeskundige te lezen, als ze meer inzicht willen krijgen in deze onderwerpen. Zoals je zelf zegt: het zou heel goed zijn als mensen hier wat meer van afweten."

Reading In December_edited.png

"Emma heeft het boek met veel gevoel geschreven en durft zich heel kwetsbaar op te stellen. Mensen die zelf autisme hebben, naasten en hulpverleners zullen ook veel aan dit boek hebben. Het zou een goed idee zijn om op scholen meer aandacht te schenken aan lessen in mentale gezondheid, zelfvertrouwen en zelfbeeld. Het zou mooi zijn als anderen er vroeger bij zijn en het eerder ontdekken. Emma brengt meer bewustwording rondom mentale problemen zoals smetvrees en autisme en dat is nodig."

VOORWOORD 
SCHADUWSTRALEN

In een wereld vol onzichtbare kwetsbaarheden, kan smetvrees er zeker één van zijn. Zoals bij zoveel kwetsbaarheden bestaan er over smetvrees ook de nodige vooroordelen.

Als je “Wat is smetvrees?” in een zoekmachine intypt, krijg je als eerste dit: “Smetvrees is een niet-officiële term die gebruikt wordt voor extreme angst voor vuil of besmetting. Deze angst kan centraal staan bij een dwangstoornis. Iemand met een dwangstoornis heeft veel last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Zo kan iemand met smetvrees bijvoorbeeld obsessief gaan schoonmaken of wassen.” Ook zie ik dit: “Smetvrees is een vorm van een obsessieve-compulsieve stoornis en kan je erg in de weg zitten.” 

 

Bij de symptomen van smetvrees komt dit eruit via de zoekmachine: “Hebben rituelen rond hygiëne; vermijden vaak situaties; vermijden vaak voorwerpen of contact met anderen; zijn vaak erg gevoelig; hebben obsessieve gedachten over besmetting; worden in het dagelijks leven beperkt door hun rituelen en worden erg angstig als ze de rituelen niet uitvoeren.” 

Dit klopt zeker, al betekent smetvrees ook zoveel meer dan dat. Het kan niet alleen invloed hebben op je eigen leven, maar ook op het leven van andere mensen in je omgeving. 

Mijn smetvrees begon op mijn zevenentwintigste. Ik ben altijd al een controlfreak geweest, iemand die van voorspelbaarheid en zekerheid houdt. Dat ik zo ziek kon worden, had ik echter niet kunnen bedenken. Het leek bij mij nog best klein en onschuldig te beginnen. Net wat vaker mijn handen wassen met zeep, net iets langer onder de douche staan, net wat meer nadenken over hygiëne in algemene zin. Een periode van leefbaar en dragelijk, naar net iets minder leefbaar en dragelijk. Tot het moment waarop mijn complete leven in het teken stond van smetvrees. 

 

Er rust helaas nog te veel een taboe op mentale problemen en dat taboe zou ik heel graag willen doorbreken. We zijn allemaal mensen met mooie en minder mooie kanten en het laten zien van je kwetsbaarheden vind ik alleen maar krachtig. Meestal zijn anderen dan ook eerder geneigd zich kwetsbaar op te stellen en zich open te stellen, waardoor er weer verbinding ontstaat. Hoe mooi is dat? Met dit boek wil ik het praten over mentale gezondheid dan ook veel meer normaliseren en de kracht laten zien van het delen van mijn kwetsbaarheden. Zonder oordeel kunnen luisteren naar of lezen over het verhaal van iemand. Wat zou dat mooi zijn! Nog steeds hoop ik dat er op een dag net zoveel begrip is voor mentale problemen, als voor lichamelijke problemen.

 

Aangezien het praten en delen over delicate onderwerpen nog steeds een taboe kan zijn, noemen sommige mensen het delen van bepaalde gevoelige onderwerpen al snel dapper, sterk en moedig. Alhoewel ik dit zeker begrijp is het eigenlijk niet dapper, sterk of moedig. Door het zo te noemen komt het over alsof het ongewoon of bijzonder is dat iemand iets kwetsbaars deelt en daar moeten we juist van af. Het zou veel meer normaal moeten zijn om kwetsbare of gevoelige dingen te delen.

Met dit boek hoop ik een goed beeld te kunnen geven van smetvrees en wat dit met iemands leven kan doen en hoop ik daarnaast een steun te kunnen zijn voor mensen die hier zelf mee te maken hebben en voor degenen in hun naaste omgeving. Daarnaast laat ik je zien hoe ik er alles aan heb geprobeerd te doen om mijn smetvrees te verminderen en het steeds meer naar de achtergrond te laten verdwijnen. 

 

Als we onszelf kunnen omarmen met alle kanten die we hebben, kunnen we pas echt van onszelf houden. Als ik met mijn verhaal kan inspireren, je aan het denken kan zetten of bewustwording kan creëren, is mijn doel bereikt. Mijn boek richt zich tot iedereen die met uitdagingen te maken heeft - of het nu smetvrees is, autisme of iets anders - om te geloven in de kracht van zelfacceptatie. Mijn hoop is dat dit boek een steun kan zijn voor degenen die zich alleen voelen, die het gevoel hebben dat niemand hen begrijpt, en dat het hen inspireert om hun eigen kracht te vinden.

 

Voor mijn hele levensverhaal verwijs ik je graag door naar mijn autobiografie Meer dan ik denk. In dit boek wil ik graag dieper ingaan op mijn smetvrees, evenals andere vormen van dwang. Daarnaast zal ik aandacht besteden aan mijn gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde, en zal ik laten zien hoe ik mij persoonlijk ontwikkeld heb en meer eigenwaarde heb gekregen. Mijn late autisme-diagnose krijgt vanzelfsprekend ook een plek in dit boek.

 

Tot slot wil ik graag nog vermelden dat ik op een bepaald moment schrijf over automutilatie, ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag en bepaalde dwanggedachten. Dit geef ik ook in mijn boek nog aan op het punt waarop ik het erover ga hebben, maar ik wil het graag ook hier alvast gezegd hebben.

Cognitieve gedragstherapie

Een veel voorkomende therapie bij een vorm van dwang, zoals smetvrees is Cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van dat gedrag en die gedachten nemen de psychische klachten af. Tijdens de behandeling werk je actief met de behandelaar samen om tot een verbetering van je klachten te komen. Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en cognitieve therapie.

Wat is het effect van CGT?

Cognitieve gedragstherapie beïnvloedt dus gedrag, gedachten en gevoel. Door anders tegen een situatie aan te kijken (gedachten) verandert je gevoel en je gedrag. Bij cognitieve gedragstherapie werkt de behandelaar nauw met je samen om tot verbetering van de klachten te komen. De behandelaar sluit zo direct en zo concreet mogelijk aan bij de problemen. Het is een actieve manier van behandelen; van de cliënt wordt een actieve bijdrage verwacht; in de therapiesessies werken we met vragenlijsten en oefeningen. Daarnaast geeft de behandelaar huiswerkopdrachten mee om zelf buiten de sessies aan de problemen te werken.

Naar de effecten van cognitieve gedragstherapie is veel onderzoek gedaan. Heel vaak blijkt deze methode een zeer effectieve psychotherapie te zijn. Vaak is deze vorm van therapie effectiever gebleken dan medicijnen, vooral op de langere termijn.

​Wel is het zo, dat wanneer er ook sprake is van autisme, er soms net een andere aanpak nodig is. Het is echter wel van belang dat deze wordt aangepast aan de persoon met autisme. Onder andere binnen het AMC en het Leo Kannerhuis hebben ze specifieke (groeps)behandelingen voor ASS & OCD. Ook de organisatie Overwaal beschikt over veel kennis met betrekking tot deze combinatie.

​Overwaal, Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS website:
https://www.propersona.nl/overwaal/

Als TOPGGz-centrum biedt Overwaal, Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS hulp aan cliënten die uiterst specialistische zorg nodig hebben in verband met hun angststoornis. Bijvoorbeeld als de behandeling in een regionaal centrum voor GGZ onvoldoende resultaat biedt. Of vanwege een zeer zeldzame stoornis of een ingewikkelde combinatie van psychische en somatische problematiek.

Overwaal biedt specialistische behandeling, waarbij de nieuwste wetenschappelijke inzichten en innovatieve methoden worden gebruikt. Onze behandelingen bestaan, naast bewezen methoden als cognitieve gedragstherapie, gedragstherapie en schematherapie, bijvoorbeeld uit kortdurende intensieve behandelingen (FOCUS).
brown and black butterfly on person inde
bottom of page