top of page

Schaduwstralen

De weg naar mijn herstel van smetvrees, late autisme-diagnose en ontwikkeling van meer eigenwaarde

Instagram_mockup_1_edited.jpg
Instagram_mockup_4_edited.jpg

Te koop op Bol.com en Bruna.nl 

Het is voor mij en anderen fijn als je 'm via Bol bestelt, zodat je in staat bent om een review achter te laten.

Bestel mijn boek hier

Aanhalingstekens.png

Een inspirerend verhaal over het herstellen van smetvrees, waarin een late autisme-diagnose leidt tot meer eigenwaarde, persoonlijke ontwikkeling en zelfacceptatie.

Reviews

Cognitieve gedragstherapie

Een veel voorkomende therapie bij een vorm van dwang, zoals smetvrees is Cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van dat gedrag en die gedachten nemen de psychische klachten af. Tijdens de behandeling werk je actief met de behandelaar samen om tot een verbetering van je klachten te komen. Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en cognitieve therapie.

Wat is het effect van CGT?

Cognitieve gedragstherapie beïnvloedt dus gedrag, gedachten en gevoel. Door anders tegen een situatie aan te kijken (gedachten) verandert je gevoel en je gedrag. Bij cognitieve gedragstherapie werkt de behandelaar nauw met je samen om tot verbetering van de klachten te komen. De behandelaar sluit zo direct en zo concreet mogelijk aan bij de problemen. Het is een actieve manier van behandelen; van de cliënt wordt een actieve bijdrage verwacht; in de therapiesessies werken we met vragenlijsten en oefeningen. Daarnaast geeft de behandelaar huiswerkopdrachten mee om zelf buiten de sessies aan de problemen te werken.

Naar de effecten van cognitieve gedragstherapie is veel onderzoek gedaan. Heel vaak blijkt deze methode een zeer effectieve psychotherapie te zijn. Vaak is deze vorm van therapie effectiever gebleken dan medicijnen, vooral op de langere termijn.

​Wel is het zo, dat wanneer er ook sprake is van autisme, er soms net een andere aanpak nodig is. Het is echter wel van belang dat deze wordt aangepast aan de persoon met autisme. Onder andere binnen het AMC en het Leo Kannerhuis hebben ze specifieke (groeps)behandelingen voor ASS & OCD. Ook de organisatie Overwaal beschikt over veel kennis met betrekking tot deze combinatie.

​Overwaal, Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS website:
https://www.propersona.nl/overwaal/

Als TOPGGz-centrum biedt Overwaal, Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS hulp aan cliënten die uiterst specialistische zorg nodig hebben in verband met hun angststoornis. Bijvoorbeeld als de behandeling in een regionaal centrum voor GGZ onvoldoende resultaat biedt. Of vanwege een zeer zeldzame stoornis of een ingewikkelde combinatie van psychische en somatische problematiek.

Overwaal biedt specialistische behandeling, waarbij de nieuwste wetenschappelijke inzichten en innovatieve methoden worden gebruikt. Onze behandelingen bestaan, naast bewezen methoden als cognitieve gedragstherapie, gedragstherapie en schematherapie, bijvoorbeeld uit kortdurende intensieve behandelingen (FOCUS).
brown and black butterfly on person inde
bottom of page