top of page
Banners voor koptitels WiX.png

Over mij

IMG_3422_edited.png

Verder ben ik al acht jaar samen met Denny, die ik via internet heb leren kennen. In januari verwachten wij ons eerste kind, een meisje, heel erg spannend en nieuw! Pfff, wat een verandering! 

We wonen in Utrecht in een heel fijne wijk waar ik heel erg dankbaar voor ben. Ik houd naast schrijven heel erg van creatief bezig zijn, waaronder bloggen, mooie ontwerpen voor Instagram maken op Canva, werken aan mijn website, sporten, wandelen, series kijken en muziek.

Leuk dat je mijn site bezoekt!

​Mijn naam is Emma, ik ben 38.... Al voel ik me die leeftijd totaal niet haha!

Mijn leven heeft vele hobbels gekend en tot mijn drieëndertigste wist ik eigenlijk niet zo goed wie ik was en daarnaast ben ik heel lang zoekende geweest naar of er iets met mij aan de hand zou kunnen zijn. Ondanks vele psychologen-bezoeken al vanaf mijn twaalfde, is geen enkele hulpverlener ooit tot de kern gekomen van wat er kennelijk echt speelde. Heel lang heb ik in mijn schulp gezeten, zeer weinig van mezelf laten zien en heb ik mezelf heel erg verdwaald en verloren gevoeld. Mijn leven werd gekenmerkt door vele diepe dalen, mentale problemen en moeilijkheden.

Voor mijn gevoel kwam daar in mei 2019, op mijn drieëndertigste eindelijk een eind aan, want op dat moment kreeg ik na een uitgebreid onderzoek de diagnose autisme. Ik kan je zeggen dat dat nogal wat met me deed.

Ook ik had een compleet verkeerd en vooral klassiek beeld van mensen met autisme in mijn hoofd, maar het bleek zoveel breder te zijn dan dat. En daarnaast kan het zich bij vrouwen ook nog eens anders uiten dan bij mannen. Hierdoor begreep ik ook beter dat er zoveel vrouwen zijn bij wie het pas (te) laat gediagnosticeerd wordt.

Daarom vond ik het ook tijd om zelf bij te dragen aan het verbreden van het beeld dat men over autisme kan hebben. 

Dit is een van de redenen dat ik mijn verhaal in boekvorm heb omgezet, namelijk op 25 juni 2021 - in de vorm van mijn autobiografie 'Meer dan ik denk' en op 15 september 2023 in de vorm van nog een boek 'Schaduwstralen'. Daarbij ben ik er veel meer over gaan delen op mijn Instagram-account @outofmyshell_emma, want helaas is het nog steeds nodig om het beeld over autisme te verbreden en vooroordelen uit de weg te helpen.

 

Voor website 2 (1).png

Samen met mijn twee broers ben ik opgegroeid in Wassenaar. Wij zijn altijd heel erg drie individuen geweest en leidden en leiden heel erg ons eigen leven. Als kind was ik erg stil, verlegen en rustig. Ik ben nooit een typische puber geweest die zich afzette tegen haar ouders of veel uitging. De 'gewone' tienertijd is verdrietig genoeg aan mij voorbij gegaan omdat ik al vanaf jonge leeftijd worstelde met mijn mentale gezondheid. Enerzijds was ik wijs voor mijn leeftijd, anderzijds liep ik achter in bepaalde ontwikkelingen.

Op de middelbare school heb ik het heel zwaar gehad door het doen van een niveau te hoog (de havo) vanwege mijn disharmonische intelligentie. In mijn geval houdt dit in dat mijn verbale intelligentie vele malen hoger ligt dan mijn non-verbale intelligentie (denk aan ruimtelijk inzicht, rekenen, begrijpend lezen en informatieverwerking). Ogenschijnlijk leek ik mee te komen, maar in werkelijkheid leerde ik mezelf kapot en had ik geen moment rust. In Nederlands en Engels ben ik sterk, maar bijna alle overige vakken kostte mij heel veel moeite. Naast mijn discrepante IQ heb ik op jonge leeftijd al problemen gehad met mijn mentale gezondheid. Op school kon ik totaal mijn plek niet vinden. Ik voelde mij een eenling, verdwaald, verloren, eenzaam en ongelukkig. Het is dan ook niet bij een school gebleven. Op mijn zestiende kreeg ik een depressie. Over dit alles kun je lezen in mijn boek ‘Meer dan ik denk’. De dingen die ik heb meegemaakt hebben een grote impact gehad op mijn leven en soms nog steeds. Wel heeft mijn late diagnose autisme ervoor gezorgd dat ik sindsdien begonnen ben met mijn leven anders inrichten en ervoor zorgen dat ik een passender leven kan gaan leiden. Ik begrijp en ken mezelf nu zoveel beter en dat is heel erg fijn. 

Terugkijkend op mijn leven kan ik ook zeggen dat ik mezelf niet goed kende en begreep. Dit kwam mede door onwetend te zijn over mijn autisme. Van heel veel dingen begreep ik niet waarom ik er zoveel moeite mee had, zoals het meedoen in de volwassen wereld. Hier ben ik altijd bang voor geweest en soms nog steeds. Qua baan heb ik namelijk nog steeds niets passends gevonden en dit frustreert me best wel vaak. 

Ik vind het mooi en fijn hoe anderen soms zoveel herkennen in mijn verhaal, waardoor zij zich en ik me minder alleen voel. Als ik mijn kwetsbaarheden deel, ontstaat er een verbinding met anderen. Een gevoel van begrip, erkenning en herkenning. En daarom zal ik persoonlijke dingen blijven delen. 

 

Nog een paar weetjes, ik ben heel erg bang voor spinnen, naalden, ik heb claustrofobie, ik vind het leuk om psychologische dramaseries en misdaadseries te kijken en de combi van drama en comedy, heerlijk om muziek te luisteren, te sporten, iets leuks te doen met vrienden, aan mijn website te werken, ontwerpen voor mijn Instagram-account te maken en natuurlijk om te bloggen en schrijven. 

Lengte: 1,79

Schoenmaat: 40 

Sterrenbeeld: Boogschutter

Tattoo: eentje

Angsten: claustrofobie

Favoriete eten: sushi

Favoriete drankje: latte macchiato 

Huisdieren: geen 

Status: samenwonend

16-01-2024: mama geworden van mijn dochter Filippa 

5E5B5F0F-4584-4245-9FE7-FE575A33632A_edi
Mijn tattoo is op 24-03-2018 gezet en is een Keltisch symbool dat staat voor een nieuw begin. Het herinnert me aan hoe sterk ik ben en hoeveel doorzettingsvermogen ik heb. Daarnaast is het een reminder voor alles waar ik al doorheen gekomen ben.

Fotografie: @lifeofannieke

F 9.jpg
F 5.jpg

Deze prachtige foto's zijn gemaakt door Annieke Stevens.

www.anniekestevens.nl

Muziek

Ik luister heel veel muziek en ook podcasts. Vooral als ik buiten aan het wandelen ben. Ook vind ik het leuk om naar concerten te gaan in de Tivoli, die meestal wel iets kleinschaliger zijn. Daarnaast shazam ik een hoop liedjes van tv-programma's, series of films. 

Enkele tips :) 
​* Autisme Ontrafeld 
* Positieve Psychologie Podcast van Eline Verbeek 
* Man Up van Halina en Carice
* Gek Van Mezelf van Alwin Ritstier


Muziek: 
* Veel instrumentale pianomuziek van onder andere Ludovico Einaudi en Dustin O'Halloran
* Veel singer-songwriter muziek, met gitaar en/of piano 
* Maar ook zeker up-tempo liedjes 
* Kings of Convenience 
* The Paper Kites 
* Coldplay (maar dan alleen hun eerste albums)
* SYML
* Tamino
* Jesse Marchant 
* Gregory Alan Isakov 
* Agnes Obel
* Sufjan Stevens
* Angus & Julia Stone
* Eddie Vedder
* Palace
* Leon Bridges 

Eigenlijk te veel om op te noemen! 
Waar ik echt niet van hou is techno, hardstyle, rockmuziek of metalmuziek.   

bottom of page