top of page
Banners voor koptitels WiX.png

Meer dan ik denk

Niet langer verdwaald in het leven na mijn late diagnose autisme

Meerdanikdenk_1_edited_edited.jpg
Annotatie MDID.png

In deze autobiografie beschrijft Emma haar hobbelige leven vanaf twaalfjarige leeftijd. Ze heeft altijd wel het gevoel gehad dat er iets met haar aan de hand was, maar wat? Emma heeft vele mentale worstelingen gekend die haar leven niet makkelijk hebben gemaakt. Dit heeft haar gevormd tot wie zij nu is. Als jong meisje was zij al op zoek naar coping mechanismen om met het leven te kunnen omgaan omdat zij niet goed kon meekomen in het reguliere leven. Je zou kunnen zeggen dat Emma verdwaald was in dit leven, op zoek naar haarzelf en verbinding met andere mensen. In dit boek beschrijft zij haar leven en de weg naar haar autisme-diagnose.

Schrijven en mensen helpen/ondersteunen zijn dingen die ik heel graag doe. In juni 2021 heb ik mijn verhaal op papier gezet door middel van het schrijven van een autobiografie, ‘Meer dan ik denk’.

Ik voelde een grote drang en urgentie om mijn verhaal met de wereld te delen. Via social media kwam ik erachter dat er nog een hoop vrouwen zijn die vaak een late diagnose autisme krijgen, mede omdat het zich bij vrouwen anders en subtieler kan uiten, waardoor het ook vaak over het hoofd wordt gezien. Daarnaast bestaan er rondom autisme nog vele stigma’s die nodig doorbroken moeten worden. De doelen van het schrijven van mijn boek waren dan ook om mentale gezondheid in zijn algemeenheid meer bespreekbaar te maken, de kracht te laten zien van het delen van kwetsbaarheden, meer bewustwording te creëren voor vrouwen met autisme en als laatste steun te kunnen bieden aan mensen met een soortgelijk verhaal of herkenningspunten. Hen te laten weten dat ze niet alleen zijn.

​

​

​

 

Of scan deze QR

Over mijn boek 'Meer dan ik denk'

​

Inmiddels ben ik net 38 en nu bijna 4,5 jaar geleden, op 15 mei 2019 - toen ik 33 was - heb ik de diagnose autisme gekregen. Vooral vanaf tienerleeftijd liep ik tegen een hoop dingen aan. Op school, met leren, met sociale contacten en met mijn ontwikkeling op het gebied van jongens. Hierdoor heb ik al op jonge leeftijd te maken gekregen met vele mentale worstelingen. Ik had zelf altijd wel het idee dat er iets niet klopte en misschien iets aan de hand was, maar ik had nooit een idee wat. Zelf heb ik nooit aan autisme gedacht. Als ik al aan autisme dacht, dacht ik aan het stereotiepe beeld dat er vaak heerst, namelijk dat iemand je niet aankijkt, sociaal erg onhandig kan zijn en bijvoorbeeld geen inlevingsvermogen heeft. Aangezien ik me hier niet in kon vinden, heb ik er nooit over nagedacht dat ik het zou kunnen hebben.

Over mijn leven en de weg naar mijn diagnose autisme heb ik een boek geschreven, ‘Meer dan ik denk’ dat op 25 juni 2021 is uitgekomen. Ik heb dit boek geschreven om het praten over mentale gezondheid te normaliseren, om meer bewustwording te creëren voor vrouwen met autisme en om bepaalde stigma’s te doorbreken. Je hoort namelijk zo vaak dat het bij vrouwen pas laat ontdekt wordt.

Mijn boek gaat over zoveel meer dan autisme omdat ik tenslotte 33 jaar lang onwetend was. Mijn boek bevat vele thema’s, waaronder de middelbare school, leren/studeren, alles over mijn jeugd en adolescentie, eenzaamheid, vriendschappen en sociale contacten, daten, werken, coping mechanismen die ik ontwikkeld heb, zoals dwang/smetvrees, etc. Ook schrijf ik alles over het moment dat het balletje ging rollen, hoe mijn onderzoek eruit zag, wat het hebben van de diagnose mij gebracht heeft en hoe het bij mij eruit ziet. Ik hoop ook dat anderen steun zullen vinden door het lezen van mijn verhaal. 

Reviews 

Boek 1.png

"Het boek heb ik in twee avonden uitgelezen. Ik wilde per se weten hoe het verder zou gaan, hoe het leven van Emma verder zou verlopen. Ze omschrijft zelf in haar nawoord dat ze met dit boek wil laten zien wat voor doolhof je leven kan zijn als je niet weet dat je autisme hebt. Nou, een doolhof was haar leven zonder twijfel en door haar toegankelijke manier van schrijven leef je met haar mee. Ik kon niet stoppen met lezen. Het voelt alsof ze haar verhaal persoonlijk aan jou alleen vertelt. Dit maakt ‘Meer dan ik denk’ een one of a kind, een must-read voor iedereen die wil weten hoe het leven van iemand met autisme eruit kan zien."

Boek 2.png

"Dit boek geeft een enorm mooi inzicht in de denkwijze van Emma, die door neurotypische mensen misschien niet altijd wordt begrepen.

 

Bespreekt de taboes en stigma's van autisme en laat daarbij zien dat het zo veel meer is dan het stereotype dat bekend staat bij mensen. Autisme heeft een hele hoop ongelofelijk mooie kenmerken, maar helaas ook wel struikelpunten waar je met boeken, zoals deze, beter mee om kunt leren gaan. 

 

Zeker een aanrader als je zelf vaak vastloopt in het leven, als je andere mensen wilt leren begrijpen of eventueel iemand kent op het spectrum. 

 

Dit boek zal zeker mensen kunnen helpen zichzelf te herkennen in het verhaal en om vervolgens de eerste stappen te nemen richting een diagnose. Zoals de titel zegt, 'meer dan ik denk', maar ook nog veel meer dan andere mensen denken."

Boek 3.png

"Dit boek trok mij enorm omdat ik nog niet veel over ervaring rondom autisme bij vrouwen had gelezen. Zelf heb ik sociale angst en ik was benieuwd naar de verschillen en overlap.

 

Meer dan ik denk leert je over autisme, maar ook over hoe het is om te worstelen met gevoelens waar niemand je echt bij helpt. Hoe hulpverleners, docenten en andere volwassenen in Emma's omgeving haar niet concreet konden helpen en dit heel wat jaren verdriet en frustratie heeft gekost.

 

Meer dan ik denk boeit vanaf het eerste moment en leest heel prettig door. Het is leerzaam, maar ook ontroerend."

Reading a Book_edited.jpg

"Emma beschrijft op een gevoelige en confronterende manier haar levensverhaal, op zoek naar de verklaring voor haar strijd die ze van jongs af aan tot recent heeft geleverd. Zoekende naar antwoorden en deze uiteindelijk ook vinden.

Je leeft ontzettend mee en voelt ook de pijn en frustratie, zoals Emma die weergeeft. Een heel toegankelijk boek, geen poespas en een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in mentale worstelingen en hier meer over wil weten. Of voor degene die zich herkent in deze strijd en ook zoekt naar antwoorden."

Open boek

"Een kwetsbaar en ontzettend openhartig geschreven boek dat je meeneemt door het leven van Emma. Voor mensen met vermoedens van, of reeds gediagnosticeerd met autisme kan het een tocht der herkenning zijn. Maar ook voor mensen met een depressie of dwangstoornis kan het herkenning geven. Kortom: Emma heeft een waardevol boek geschreven dat voor vele doelgroepen makkelijk leesbaar is."

VOORWOORD 
MEER DAN IK DENK

Met deze autobiografie hoop ik meer bewustwording te creëren voor vrouwen met autisme, maar ook in het algemeen. Er komt langzamerhand meer aandacht voor en ik vind het fijn om hieraan bij te dragen. Het is nodig dat er een beter beeld ontstaat over hoe autisme zich uit bij vrouwen. Er bestaan nog te veel vooroordelen en niet kloppende beelden.

Mijn boek is voor iedereen, mensen die in hun omgeving iemand kennen met autisme en mensen die er meer over zouden willen weten. Aangezien mijn boek vele thema’s bevat, is mijn boek geschikt voor een heel breed publiek.

Uiteraard moet er net zo goed meer bewustwording gecreëerd worden voor mannen met autisme. Alleen kan ik vooral vanuit mijn eigen perspectief spreken. 

 

Daarnaast vind ik het belangrijk om mentale gezondheid veel meer bespreekbaar te maken en de kracht te laten zien van het delen van kwetsbaarheden. Ik wil het praten over mentale gezondheid normaliseren. Het zou zo mooi zijn als er op een dag evenveel begrip is voor de niet zichtbare mentale problemen als voor lichamelijke problemen.

In mijn leven ben ik heel lange tijd niet open geweest en heb ik maar weinig van mezelf laten zien. Ik kan nu zeggen dat het me best wel kapot heeft gemaakt. Nooit nam ik ruimte in of liet ik zien wie ik echt ben. Veel gevoelens en gedachten hield ik voor mezelf en daarbij ben ik nooit echt gelukkig geweest. Ik kende vooral een leven met veel zorgen, angsten, obstakels en vele mentale worstelingen.

Kwetsbaarheid betekent voor mij ook dat je je niet groter voordoet dan je bent en in contact durft te komen met gevoelens die je normaal gesproken liever wegstopt. Gevoelens van verdriet, boosheid, frustratie, angst, schaamte, schuld, twijfel en onrust. Dat je die gevoelens aan jezelf en een ander durft te uiten.

 

Op mijn drieëndertigste kwam ik op een punt dat het echt niet meer ging. Het zoveelste moment, het leek wel een herhaling. Al zo vaak was ik op dit punt beland, ik begreep er niets van. Er moest iets gebeuren. Naar aanleiding van een verhaal van mij over de middelbare school, moest notabene de praktijkondersteuner van de huisarts bij mij denken aan autisme. Sindsdien is het balletje gaan rollen en ben ik het verder gaan onderzoeken. En zo kwam ik op meer antwoorden, verklaringen en duidelijkheid. Het heeft mijn leven in vele opzichten verbeterd doordat ik het nu weet.

 

In mijn autobiografie neem ik je mee in mijn leven vanaf ongeveer twaalfjarige leeftijd en laat ik je zien wat er allemaal is gebeurd voorafgaande aan mijn diagnose autisme. Hiermee hoop ik daarnaast dat anderen erkenning en herkenning zullen vinden en eventueel zelfs anderen op het idee te brengen ook een autisme-onderzoek te laten uitvoeren mochten zij een hoop herkennen. 

bottom of page