top of page
6875046E-EEAB-41ED-9043-39282E50A03B_1_201_a.heic

In deze autobiografie beschrijft Emma haar hobbelige leven vanaf twaalfjarige leeftijd. Ze heeft altijd wel het gevoel gehad dat er iets met haar aan de hand was, maar wat? Emma heeft vele mentale worstelingen gekend die haar leven niet makkelijk hebben gemaakt. Dit heeft haar gevormd tot wie zij nu is. Als jong meisje was zij al op zoek naar coping mechanismen om met het leven te kunnen omgaan omdat zij niet goed kon meekomen in het reguliere leven. Je zou kunnen zeggen dat Emma verdwaald was in dit leven, op zoek naar haarzelf en verbinding met andere mensen. In dit boek beschrijft zij haar leven en de weg naar haar autisme-diagnose.

Schrijven en mensen helpen/ondersteunen zijn dingen die ik heel graag doe. In juni 2021 heb ik mijn verhaal op papier gezet door middel van het schrijven van een autobiografie, ‘Meer dan ik denk’.

Ik voelde een grote drang en urgentie om mijn verhaal met de wereld te delen. Via social media kwam ik erachter dat er nog een hoop vrouwen zijn die vaak een late diagnose autisme krijgen, mede omdat het zich bij vrouwen anders en subtieler kan uiten, waardoor het ook vaak over het hoofd wordt gezien. Daarnaast bestaan er rondom autisme nog vele stigma’s die nodig doorbroken moeten worden. De doelen van het schrijven van mijn boek waren dan ook om mentale gezondheid in zijn algemeenheid meer bespreekbaar te maken, de kracht te laten zien van het delen van kwetsbaarheden, meer bewustwording te creëren voor vrouwen met autisme en als laatste steun te kunnen bieden aan mensen met een soortgelijk verhaal of herkenningspunten. Hen te laten weten dat ze niet alleen zijn.

 

OVER MIJN BOEK 'MEER DAN IK DENK'

Inmiddels ben ik 35 en pas twee jaar geleden, toen ik 33 was, heb ik de diagnose autisme gekregen. Vooral vanaf tienerleeftijd liep ik tegen een hoop dingen aan. Op school, met leren, met sociale contacten en met mijn ontwikkeling op het gebied van jongens. Hierdoor heb ik al op jonge leeftijd te maken gekregen met vele mentale worstelingen. Ik had zelf altijd wel het idee dat er iets niet klopte en misschien iets aan de hand was, maar ik had nooit een idee wat. Zelf heb ik nooit aan autisme gedacht. Als ik al aan autisme dacht, dacht ik aan het stereotiepe beeld dat er vaak heerst, namelijk dat iemand je niet aankijkt, sociaal erg onhandig kan zijn en bijvoorbeeld geen inlevingsvermogen heeft. Aangezien ik me hier niet in kon vinden, heb ik er nooit over nagedacht dat ik het zou kunnen hebben.

Over mijn leven en de weg naar mijn diagnose autisme heb ik een boek geschreven, ‘Meer dan ik denk’ dat op 25 juni 2021 is uitgekomen. Ik heb dit boek geschreven om het praten over mentale gezondheid te normaliseren, om meer bewustwording te creëren voor vrouwen met autisme en om bepaalde stigma’s te doorbreken. Je hoort namelijk zo vaak dat het bij vrouwen pas laat ontdekt wordt.

Mijn boek gaat over zoveel meer dan autisme omdat ik tenslotte 33 jaar lang onwetend was. Mijn boek bevat vele thema’s, waaronder de middelbare school, leren/studeren, alles over mijn jeugd en adolescentie, eenzaamheid, vriendschappen en sociale contacten, daten, werken, coping mechanismen die ik ontwikkeld heb, zoals dwang/smetvrees, etc. Ook schrijf ik alles over het moment dat het balletje ging rollen, hoe mijn onderzoek eruit zag, wat het hebben van de diagnose mij gebracht heeft en hoe het bij mij eruit ziet. Ik hoop ook dat anderen steun zullen vinden door het lezen van mijn verhaal. 

Reviews 

Boek 1.png

"Het boek heb ik in twee avonden uitgelezen. Ik wilde per se weten hoe het verder zou gaan, hoe het leven van Emma verder zou verlopen. Ze omschrijft zelf in haar nawoord dat ze met dit boek wil laten zien wat voor doolhof je leven kan zijn als je niet weet dat je autisme hebt. Nou, een doolhof was haar leven zonder twijfel en door haar toegankelijke manier van schrijven leef je met haar mee. Ik kon niet stoppen met lezen. Het voelt alsof ze haar verhaal persoonlijk aan jou alleen vertelt. Dit maakt ‘Meer dan ik denk’ een one of a kind, een must-read voor iedereen die wil weten hoe het leven van iemand met autisme eruit kan zien."

Boek 2.png

"Dit boek geeft een enorm mooi inzicht in de denkwijze van Emma, die door neurotypische mensen misschien niet altijd wordt begrepen.

 

Bespreekt de taboes en stigma's van autisme en laat daarbij zien dat het zo veel meer is dan het stereotype dat bekend staat bij mensen. Autisme heeft een hele hoop ongelofelijk mooie kenmerken, maar helaas ook wel struikelpunten waar je met boeken, zoals deze, beter mee om kunt leren gaan. 

 

Zeker een aanrader als je zelf vaak vastloopt in het leven, als je andere mensen wilt leren begrijpen of eventueel iemand kent op het spectrum. 

 

Dit boek zal zeker mensen kunnen helpen zichzelf te herkennen in het verhaal en om vervolgens de eerste stappen te nemen richting een diagnose. Zoals de titel zegt, 'meer dan ik denk', maar ook nog veel meer dan andere mensen denken."

Boek 3.png

"Dit boek trok mij enorm omdat ik nog niet veel over ervaring rondom autisme bij vrouwen had gelezen. Zelf heb ik sociale angst en ik was benieuwd naar de verschillen en overlap.

 

Meer dan ik denk leert je over autisme, maar ook over hoe het is om te worstelen met gevoelens waar niemand je echt bij helpt. Hoe hulpverleners, docenten en andere volwassenen in Emma's omgeving haar niet concreet konden helpen en dit heel wat jaren verdriet en frustratie heeft gekost.

 

Meer dan ik denk boeit vanaf het eerste moment en leest heel prettig door. Het is leerzaam, maar ook ontroerend."

bottom of page